Onder de Pannen van start in Ouder-Amstel

Onder de Pannen van start in Ouder-Amstel

Fotograaf Catharina Gerritsen.

Verhuur een kamer aan iemand die door omstandigheden tijdelijk geen huisvesting heeft

Via het project “Onder de Pannen” kunt u als inwoner van de gemeente Ouder-Amstel een kamer of verdieping verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. De huuropbrengst is voor u. Als u een uitkering of huurtoeslag ontvangt, wordt die door de gemeente niet gekort.

Wethouder Jacqueline de Maa (sociaal domein) staat achter het project. “Iedereen kan dakloos of thuisloos worden, bijvoorbeeld door een scheiding, baanverlies of faillissement.” De wethouder roept inwoners op om ruimte die ze overhebben beschikbaar te stellen als tijdelijk onderkomen voor een dorpsgenoot.

Onzichtbaar

Tamara Kuschel van De Regenboog Groep voert met haar collega’s het “Onder de Pannen”-project uit in onder meer Amsterdam, Uithoorn en Amstelveen. Vanaf nu komt daar de gemeente Ouder-Amstel bij. “Je praat hier over zelfredzame inwoners zonder verslaving of psychiatrische problemen, vaak met een baan; 80% heeft een middeninkomen. Zonder eigen onderkomen verandert hun leven totaal. Probeer het je voor te stellen: je kinderen alleen in de speeltuin kunnen zien. Iedere maand bij een andere bekende op de bank slapen. Of op een parkeerplaats in je auto, en de volgende dag weer naar het werk rijden. Geen vaste woon- of verblijfplaats betekent ook: geen eigen briefadres voor correspondentie met de instanties. Zij worden dus onzichtbaar voor de gemeente en voor hulpverleners.”

Screening en matching vooraf

Onder de Pannen werkt puur praktisch: een onderkomen vinden voor iemand die plotseling op straat staat. Tamara: “Een eigen woonplek voor een jaar; weg uit de acute stress, om rust en ritme terug te vinden. Om te zorgen dat de tijdelijke huisvesting zonder problemen verloopt, zorgt De Regenboog Groep vooraf voor een goede screening en matching van huurder en verhuurder. Daarnaast zet de organisatie maatschappelijk werkers in die de huurders helpen om op de nieuwe plek hun leven weer op de rails krijgen. Helpen met werk en inkomen, en bij de zoektocht naar permanente woonruimte. Want na een jaar stopt het Onder de Pannen-contract.”

Aanmelden

Deze en volgende week hangen overal in de gemeente posters in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. Tamara: “We roepen iedereen op die verhuurbare ruimte over heeft. Mensen met een koopwoning of een huurhuis; dit mag best sociale huur zijn. Meld u aan via onze website onderdepannen.nl.”

Ga naar www.onderdepannen.nl - Voor meer informatie over Onder de Pannen en de werkwijze.