Na Blue Monday kan het alleen nog maar beter gaan

Ja hoor, daar was hij weer: Blue Monday. Volgens sommigen de meest saaie en deprimerende dag van het jaar, gelukkig ligt dat nu weer achter ons. Maar waar komt Blue Monday eigenlijk vandaan en wat kunt u doen om deze dag (en de rest van de maand) juist vrolijk en positief te blijven (of te worden)? 
 

De meest depressieve maand van het jaar

De dure feestdagen zijn voorbij en het volgende salaris is nog niet binnen. Mensen voelen zich schuldig dat ze teveel hebben gegeten en gedronken maar hun goede voornemens zijn alweer van de baan. De dagelijkse sleur slaat in, het weer is slecht en de dagen zijn donker. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall zijn dit de redenen die zorgen dat de maandag van de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Hij noemde hem Blue Monday.
 

Bestrijd die blues met wat positiviteit

Maar hoewel zijn idee grotendeels klopt bepaalt u natuurlijk altijd zelf hoe u omgaat met regenachtige dagen en een tegenslag die op uw pad komt. Wij denken dan ook dat Blue Monday en de rest van de grauwe januarimaand prima door te komen is met een beetje positiviteit van binnenuit. Wat kunt u doen om die neerslachtigheid te verdrijven?


Maak van elke dag iets leuks

Eigenlijk is het heel gemakkelijk: neem actief de beslissing om u niet door slecht weer, sleur en tegenslag te laten meesleuren en er elke dag iets leuks van te maken. Ga vervolgens elke dag ook weer actief op zoek naar leuke dingen: kletsen met vrienden, een potje darten, op kraamvisite of gewoon een lekker stuk wandelen in de natuur. Ook muziek luisteren, een museum bezoeken, een mooi boek lezen of film kijken kan helpen om de blues buiten de deur te houden.

Daarnaast is het goed om uw lichaam gezond te houden want dat helpt om ook mentaal gezond te blijven. Dat betekent: regelmatig bewegen, goed en gezond eten, niet te veel alcohol en voldoende slaap.
 

Even geen tijd voor negativiteit

Tot slot helpt het om negativiteit in uw omgeving een beetje buiten te sluiten. Heeft u in uw omgeving iemand die altijd klaagt of wordt u verdrietig of angstig wanneer u naar het nieuws kijkt? Vermijd dat contact dan een tijdje of geef aan dat u het liever over iets leuks hebt. Of laat de tv even uit en lees in plaats daarvan een vrolijk tijdschrift.

U zult zien dat u fluitend de wintermaanden doorkomt.