Goede voornemens voor u en anderen

Denkt u wel eens: 'volgend jaar ga ik het beter doen'? Veel mensen denken in deze tijd van het jaar na over goede voornemens. Dat kunt u doen voor uzelf maar natuurlijk ook voor anderen. Want misschien kunt u wel goed doen door wat vaker voor een ander klaar te staan. 
 

De bekendste goede voornemens gaan vaak over zaken als: minder snoepen, stoppen met roken, minder drinken en meer sporten. Natuurlijk hele goede voornemens en zeker belangrijk voor uw gezondheid maar stel dat u dit jaar eens uw blikveld wat ruimer maakt en ook wat voornemens maakt waar andere mensen of zelfs iedereen iets aan heeft. Met een paar kleine aanpassingen in uw dagelijkse leven kunt u een positieve impact hebben op de wereld om u heen. Een paar ideeën om u op weg te helpen.
 

Voornemen 1: Vaker andere mensen een complimentje geven

Waarom: Zeker in een tijd waarin mensen elkaar online bestoken met felle reacties op elkaars mening en haatvolle commentaren, kan een compliment aanvoelen als een oase in de woestijn. Het is makkelijk en goedkoop en geeft zowel u als de ander een fijn gevoel.
 

Voornemen 2: Vaker hulp aanbieden of spontaan iets voor iemand doen

Waarom: Heel vroeger was ‘elkaar helpen’ iets dat doodnormaal was. Er waren namelijk nauwelijks hulpinstanties, coaches en professionele hulpverleners. Maar tegenwoordig zijn die er wel en zijn we allemaal zo druk met ons eigen werk, dat het niet meer zo voor de hand ligt om iemand zomaar te helpen. Toch kan, net als een compliment, een helpende hand een wereld van verschil maken voor de ander. Het hoeft geen groots gebaar te zijn; iets kleins als de stoep vegen voor de buurvrouw kan al genoeg zijn.
 

Voornemen 3: Wat vaker milieubewuste keuzes maken

Waarom: Door wat minder vaak vlees te eten, zelf een boodschappentas mee te nemen naar de supermarkt, op 40 graden te wassen in plaats van 60 of door de fiets te pakken in plaats van de auto, draagt u écht een steentje bij aan het verbeteren van het milieu en het verlagen van CO2-uitstoot. Denk niet dat, als niet iedereen het doet, uw bijdrage niet uit maakt. Iedere persoon die milieubewuste keuzes maakt is er één en ook dat telt.
 

Voornemen 4: Samen minder snoepen, roken of drinken

Waarom: In het begin noemden we al de meest voorkomende goede voornemens. Stel nu dat u met dit voornemen ook anderen kan inspireren om gezonder te gaan leven? Door het samen of zelfs met een hele groep te doen, helpt u elkaar gemotiveerd te blijven en wordt het een stuk makkelijker om uw goede voornemen vol te houden. Gezond leven is leuk; samen gezond leven is geweldig!
 

Combineren maakt het nóg beter!

Kiezen of een voornemen alleen voordelen heeft voor u of alleen voor een ander is helemaal niet nodig. Een hoop goede voornemens kunnen voordelen hebben voor alle partijen. Combineer uw voornemen om meer te bewegen bijvoorbeeld met het voornemen om vaker anderen te helpen. In de praktijk kunt u dit doen door de hond van een oude buurman uit te laten tijdens een stevige wandeling. Of combineer het voornemen om samen met een groep collega’s minder te drinken met het voornemen om anderen vaker complimenten te geven. “Dit hele weekend geen enkel biertje gedronken? Lekker bezig, joh! Wat goed!”