Een gezonde geest in een ziek lichaam
Wanneer u plotseling hoort dat u een langdurige of chronische ziekte heeft, kan dat uw leven op zijn kop zetten. Naast de lichamelijke klachten, kan ook uw mentale gezondheid flink onder druk komen te staan. Gevoelens van onzekerheid, angst en stress zijn vaker regel dan uitzondering. Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens normaal zijn. In dit artikel geven we u tips over hoe u in deze situatie toch mentaal zo gezond mogelijk blijft.
Omgaan met allerlei emoties
Het horen van een ernstige diagnose brengt vaak direct heel veel emoties met zich mee. Angst voor behandelingen, onzekerheid over wat er in uw lichaam gebeurt, woede over het feit dat dit u overkomt; het is belangrijk om deze emoties toe te laten en ze niet te onderdrukken. Praten met een goede vriend, familielid of een hulpverlener kan helpen om al gevoelens een plekje te geven. Zo voorkomt u dat ze zich opstapelen en uiteindelijk voor nog meer problemen zorgen. Het accepteren van uw situatie en lief zijn voor uzelf, zijn hierbij belangrijke stappen. Het is niet erg om u soms machteloos te voelen.
Zoek steun bij anderen
Tijdens een ziekteperiode kan het verleidelijk zijn om u terug te trekken, maar het is juist belangrijk om contact te houden met anderen. Steun van anderen kan helpen tegen stress en angst. Praat met uw naasten of zoek mensen op die in een vergelijkbare situatie zitten. Anderen kunnen u niet alleen emotionele steun bieden, maar ook praktische hulp als u (tijdelijk) bepaalde dingen niet meer zelf kunt door uw ziekte.
Blijf goed voor uzelf zorgen
Hoewel het best moeilijk kan zijn, is het belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen tijdens uw ziekte. Probeer, binnen wat u aankunt, in beweging te blijven en gezond te eten. Bewegen bevordert de aanmaak van endorfine (gelukshormonen) waardoor u zich vaak beter voelt. Slaap wanneer u moe bent en ga iets leuks doen wanneer u er genoeg energie voor heeft. Probeer uw ziekte niet bepalend te laten zijn voor alles in uw leven en focus op wat u wel kunt. Het gaat erom een balans te vinden die bij u past en te doen wat goed voelt voor u.
Zoek hulp als dat nodig is
Tot slot is het belangrijk om te weten wanneer u hulp moet zoeken. Als u merkt dat uw emoties u teveel worden, uw dagelijks leven in de weg staan of u zich erg somber voelt, is het verstandig om met een psycholoog of arts te praten. Therapie kan u helpen om uw situatie te accepteren, uw emoties onder controle te krijgen en manieren te vinden om beter met uw ziekte om te gaan. Het vragen om hulp is geen teken van zwakte, maar juist van kracht en zorg voor uzelf.
Het omgaan met een langdurige of chronische ziekte is nooit makkelijk, maar het is belangrijk om aandacht te blijven geven aan uw mentale gezondheid. Dat helpt u om, ondanks uw ziekte, zo gezond mogelijk blijven. Uw geest en lichaam horen bij elkaar, en het is de moeite waard om voor allebei goed te zorgen.