Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? De gemeente kan u helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nog zelf kan doen of regelen en wat u nodig heeft. De gemeente besluit op basis van dit gesprek welke ondersteuning u krijgt. Maak een afspraak met het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente om te bespreken of en welke ondersteuning u nodig heeft.
Wilt u onafhankelijke hulp bij het vinden van de juiste ondersteuning? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
U vindt een cliëntondersteuner via MEE Amstel en Zaan.
Bent u mantelzorger en op zoek naar de juiste hulp? Neem dan contact op met één van de twee mantelzorgorganisaties die in de gemeente Ouder-Amstel actief zijn.
Ook kunt u een mantelzorgmakelaar inscahkelen. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Ondersteuning bij leven met een beperking.
Steeds meer ouderen blijven zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen. Ook de veranderde wetgeving maakt verhuizen naar een zorgcentrum minder vanzelfsprekend. Veel ouderen gaat zelfstandig wonen goed af. Tegelijkertijd is er ook een grote groep ouderen, die steeds minder contacten heeft en zich eenzamer gaan voelen. Voor deze laatste groep is bij Coherente de activiteit Co's kamer van start gegaan. Samen met vrijwilligers organiseren gasten gevarieerde activiteiten. De gasten bepalen de invulling van de ochtend zo veel als mogelijk zelf. Als iemand bijvoorbeeld graag creatief bezig wil zijn, of naar muziek wil luisteren wordt geprobeerd dit in te passen in het programma. Ook bestaat de mogelijkheid, samen of met een vrijwilliger, een ommetje te maken of boodschappen te doen. Tussen de middag wordt gezamenlijk de lunch klaargemaakt en gegeten.
Zou u als gast mee willen doen met Co’s kamer? Of weet u iemand die wellicht graag bij ons aanschuift? Wij komen dan graag eerst bij u thuis om kennis te maken en bespreken met u de mogelijkheden en bekijken samen of Co's kamer een geschikte activiteit voor u is. We hebben het over uw wensen of (vroegere) hobby’s, die u graag zou willen uitvoeren. U vindt Co’s kamer in zowel het Dienstencentrum in Ouderkerk aan de Amstel als in het Dorpshuis in Duivendrecht. Kijk voor meer info op de website van Coherente
Dagbesteding voor ouderen vindt u vaak bij zorginstellingen zoals verzorgingshuizen. Of in het wijkcentrum.
Neem contact op met het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente en vraag wat de mogelijkheden zijn.
Activiteitenlocaties:
http://hulpwijzerouder-amstel.nl/sdu/werken-en-leren/leren/bijscholen
Het kan zijn dat u niet tevreden bent over hoe u bent behandeld door een medewerker van de gemeente. U kunt dan een klacht indienen. Dit doet u op de website van de gemeente.
Misschien bent u niet tevreden over de levering van een product. Ook dan kunt u een klacht indienen.
Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat voor u het beste is.
Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.
U vindt een cliëntondersteuner via MEE Amstel en Zaan.
Ondersteuning bij leven met een beperking.
Voor activiteiten of dagbesteding kunt u terecht bij een activiteitencentrum of een zorgboerderij. Op de website Zorgboeren vindt u een zorgboerderij in uw buurt.
Informeer bij het Zorgadviespunt (ZAP) naar de mogelijkheden in de gemeente Ouder-Amstel. Of vraag ernaar bij MEE Amstel en Zaan.
Ondersteuning bij leven met een beperking.