Soms zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Bijvoorbeeld als u door ouderdom, ziekte of een handicap moeite heeft met lopen en bewegen.
Aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld:
Kijk op de website Mijn huis op maat voor informatie over de mogelijkheden.
Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Mogelijk is verhuizen naar een andere woning voor u een oplossing. De verhuurder kan u mogelijk helpen. Zo is er een project van de verhuurder dat heet van Groot naar Beter.
Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Of schakel een vrijwilliger of vakmensen in. Een vrijwilliger vindt u via Coherente of Belklus.
Als het aanpassen van uw woning de enige oplossing is en u kunt dit niet meer zelf regelen neem dan contact op met de gemeente. U kunt voor informatie en advies naar het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente Ouder-Amstel. Het ZAP bespreekt samen met u wat de beste oplossing is en of u ondersteuning via de gemeente kan krijgen. De gemeente vergoedt soms aanpassingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen. U betaalt hiervoor wel een eigen bijdrage van € 19,- per maand. Vraag het Zorgadviespunt om meer informatie.
Soms zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Bijvoorbeeld als u door ouderdom, ziekte of een handicap moeite heeft met lopen en bewegen. Een paar aanpassingen maken uw woning snel veiliger.
Aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld:
Kijk op de website Mijn huis op maat voor informatie over de mogelijkheden.
Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Of schakel een vrijwilliger of vakmensen in. Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Ook kan uw verhuurder u mogelijk helpen.
Als u in staat bent de aanpassingen aan uw huis zelf te bekostigen dan verwacht de gemeente dat u dit ook zelf doet.
Huurt u een woning en regelt de verhuurder de aanpassingen, dan kan het zijn dat de verhuurder (een deel van) de kosten doorberekent in uw huur.
Als u een aanpassing van uw huis aanvraagt bij de gemeente zal de gemeente eerst gaan beoordelen of u daar recht op heeft of dat verhuizen voor u wellicht een meer passende oplossing is. Als de gemeente besluit uw woning aan te passen dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage van € 19,- per maand. U betaalt deze eigen bijdrage zolang u de voorziening gebruikt. U betaalt in totaal nooit meer dan de kosten van de aanpassing (kostprijs) zelf. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Zorgadviespunt.
Bent u op zoek naar een sociale (aangepaste) huurwoning? Schrijf u dan in bij Woningnet. U kunt alleen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning als u een laag inkomen heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar Woningnet.
In de gemeente Ouder-Amstel zijn veel mensen op zoek naar een geschikte huurwoning. Elk jaar komt er maar een beperkt aantal woningen vrij in de sociale huursector. Daarom is de wachttijd voor een sociale huurwoning in de gemeente Ouder-Amstel erg lang.
U kunt ook kijken op bijvoorbeeld Funda voor een huur- of koopwoning. Geef bij 'toegankelijkheid' aan of u een aangepaste woning, een gehandicaptenwoning en/of een seniorenwoning zoekt.
Neem contact op met het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente Ouder-Amstel. Samen met een medewerker bespreekt u de mogelijkheden van verhuizen of aanpassen van de huidige woning. De meeste huizen zijn aan te passen. Bijvoorbeeld met een traplift of een aangepast toilet.
Zijn de kosten van het aanpassen van uw woning hoog of kan uw huis niet aangepast worden? Dan zal het Zorgadviespunt u adviseren om te verhuizen. naar een aangepaste woning. Hiervoor kunt u zich inschrijven bij Woningnet.
Bent u woningzoekende binnen de gemeente Ouder-Amstel en u heeft een ernstig huisvestingsprobleem, dan kunt u mogelijk een woonurgentie aanvragen voor een woning in de gemeente Ouder-Amstel. Met zo’n woonurgentie heeft u voorrang op een huurwoning in bezit van een woningcorporatie. Gezien de lang wachttijden voor een woning, verleent de gemeente alleen in zeer uitzonderlijke gevallen een woon-urgentie.
Krijgt u een woonurgentie, dan geeft dit u een zéér beperkte keus uit het woningaanbod in de gemeente Ouder-Amstel. U kunt bijvoorbeeld niet kiezen voor een bepaald soort woning of specifieke buurt. De gemeente verwacht van u dat u zo snel mogelijk een andere woning accepteert. Als u de woning weigert of u niet reageert op de aanbieding van een woning, kan de woonurgentie worden ingetrokken.
Heeft u een urgent woonprobleem? Neem dan contact op met het Zorgadviespunt