Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? De gemeente kan u helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nog zelf kan doen of regelen en wat u nodig heeft. De gemeente besluit op basis van dit gesprek welke ondersteuning u krijgt. Maak een afspraak met het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente om te bespreken of en welke ondersteuning u nodig heeft.
Wilt u onafhankelijke hulp bij het vinden van de juiste ondersteuning? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
U vindt een cliëntondersteuner via MEE Amstel en Zaan.
Bent u mantelzorger en op zoek naar de juiste hulp? Neem dan contact op met één van de twee mantelzorgorganisaties die in de gemeente Ouder-Amstel actief zijn.
Ook kunt u een mantelzorgmakelaar inscahkelen. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Ondersteuning bij leven met een beperking.
Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.
Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.
Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.
Soms heeft u extra hulp en zorg nodig om zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente kan u helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nog zelf kan doen of regelen en wat u nodig heeft. De gemeente besluit op basis van dit gesprek welke ondersteuning u krijgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
De gemeente vergoedt zorg en ondersteuning aan mensen die nog zelfstandig thuis wonen. Nadat de gemeente beoordeelt heeft of u recht heeft op zorg en ondersteuning kunt u kiezen tussen twee vormen van ondersteuning namelijk Zorg in Natura (ZIN) of een Persoonsgebonden Budget (PGB).:
Maak een afspraak met het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente om te bespreken of en welke ondersteuning u nodig heeft. Of neem contact op met MEE Amstel en Zaan.
Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van de zorg in huis. Lees meer over de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Heeft u verpleging of verzorging thuis nodig? Bel dan voor informatie en advies uw zorgverzekeraar of stuur een e-mail. Of bel Amstelring Wijkzorg in Ouderkerk aan de Amstel of Duivendrecht, of Zonnehuisgroep Amstelland.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 7.00 - 23.00 uur.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 7.00 - 23.00 uur.
Ondersteuning bij leven met een beperking.
Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld:
Moet u snel verhuizen naar een andere woning, bijvoorbeeld vanwege uw gezondheid? Dan kunt u een urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang als er een geschikte woning vrijkomt.
Het actuele aanbod van seniorenwoningen in de gemeente Ouder-Amstel vindt u op Woningnet en Funda.
Begeleid wonen wordt ook wel “begeleid zelfstandig wonen” genoemd. Dit is een hulpvorm voor mensen die zelfstandig willen wonen, maar daar wel ondersteuning bij nodig hebben, om verschillende redenen. Zo kan er sprake zijn van psychische of psychiatrische problematiek: een eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis of autisme. Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er ook mogelijkheden om begeleid te wonen.
Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen is er vrijwel altijd een indicatie van de arts of een GGZ-instelling vereist.
Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld:
Bel het Zorgadviespunt (ZAP) van de gemeente Ouder-Amstel of stuur ze een e-mail.
Vrijheid en gewoon wonen met een fysieke beperking.
De hoogte van de huur moet passen bij uw woning. Wilt u weten of u niet te veel huur betaalt? Doe de check op Is mijn huur te duur.nl.
De verhuurder mag de huur jaarlijks verhogen, maar niet te veel. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie over huurverhoging.