Zo voorkomt u een opgeblazen buik tijdens de feestdagen

Bent of kent u iemand bij wie het elke keer weer raak is tijdens de feestdagen? U komt gezellig samen met familie, er is heerlijk eten en drinken, en het beste van alles is dat er geen einde aankomt. Heerlijk, zou u zeggen, totdat het genieten overgaat in afzien! Voor u het weet ligt u namelijk zuchtend en kreunend met twee handen op uw opgeblazen buik.
 

Wat is een opgeblazen buik?

Uw buik is opgeblazen wanneer deze buiten proportie rond is en voor uw gevoel op knappen staat. Dit gaat vaak gepaard met een gevoel van beklemming, druk of volheid. Een gevoel dat kan variëren van licht ongemakkelijk tot intens pijnlijk. Verder kan uw buik wat rammelen of geluiden maken, terwijl u ook meer winden dan normaal laat. Over het algemeen verdwijnen deze klachten na een tijdje vanzelf. Toch hoeft het helemaal niet zo ver te komen!


Wat is de oorzaak van een opgeblazen buik?

De meest voorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel of zelfs buikpijn is overmatig darmgas. Darmgas ontstaat als het gevolg van de vertering van etensresten die door bacteriën worden afgebroken. Bij dit proces komen gassen vrij. 

Over het algemeen is een opgeblazen buik dus vrij onschuldig, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. U kunt bijvoorbeeld een spijsverteringsprobleem hebben, zoals een voedselintolerantie of een andere aandoening die ervoor zorgt dat gas en spijsverteringsinhoud zich ophopen. In sommige gevallen kan een opgeblazen maag wijzen op een ernstiger medische aandoening, bijvoorbeeld bij stekende pijn. In dat geval dient u voor de zekerheid naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan!
 

Hoe voorkomt u een opgeblazen buik?

Zoals gezegd is te veel eten de primaire reden van een opgeblazen buik, zeker tijdens de feestdagen. Een logisch advies is dan ook om te letten op hoeveel u eet. Vervolgens is het verstandig om te kijken naar wat u eet. Met name slecht verteerbare koolhydraten zorgen voor een hoge gasproductie in uw dikke darm. Matig dus de consumptie van vet eten, zoals gefrituurd voedsel, chips, chocolade en zoetwaren. 

Verminder ook de inname van zout. Zout houdt namelijk water vast en dit zorgt in de darmen voor een opgeblazen gevoel. Andere tips zijn dat u niet te veel lucht inslikt, niet te snel te veel eet en wel voldoende kauwt tot uw eten goed doorgeslikt kan worden. Door uw tijd te nemen met kleinere porties geeft u uw buik minder werk om te verrichten! Daarbij kunt u langer en meer genieten van uw eten, zonder ernstige gevolgen.