Heeft u moeite met lezen?

Misschien schaamt u zich er enorm voor, of praat u er liever niet over, maar wanneer u moeite hebt met lezen, is het belangrijk om te weten dat u niet alleen bent. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen of het gebruik van een computer of smartphone. Dit noemen we ‘laaggeletterdheid’. Soms is het hierdoor moeilijker om mee te komen in de maatschappij. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben vaak moeite met het vinden van een baan, het begrijpen van het nieuws en het doen van boodschappen. Herkent u zich hierin? Dan hopen we dat u toch even rustig verder leest. We willen u graag helpen.


Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid betekent dat u niet goed kunt lezen, schrijven of rekenen. U kunt het wel, maar het kost u veel moeite of tijd. Dit merkt u bijvoorbeeld wanneer u een film kijkt. Gaat de ondertiteling altijd te snel? Of heeft u moeite met het lezen van borden langs de weg? Als dit niet lukt, kan het zijn dat u laaggeletterd bent. Als gevolg daarvan mist u soms belangrijke informatie. Ook heeft u waarschijnlijk moeite met het gebruik van sommige digitale apparatuur.


Wat doet u eraan?

Wanneer u moeite heeft met lezen, zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Hieronder geven we enkele tips:

  • Het is niet erg! Het eerste en belangrijkste is om de situatie te accepteren. Net doen of het probleem niet bestaat, maakt het moeilijker om hulp te zoeken. Ook hoeft u zich absoluut niet te schamen. Heel veel mensen hebben hetzelfde probleem. Heeft u de situatie voor uzelf geaccepteerd? Vertel dan ook uw vrienden of familie dat u moeite heeft met lezen. Zij kunnen u steunen.
  • Zoek hulp. De overheid wil u graag helpen om van uw probleem af te komen. Daarom zijn er verschillende programma’s waar u gebruik van kunt maken. Kijk eens op deze website om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. In deze programma’s leert u ook nog eens mensen kennen die in dezelfde situatie zitten als u. 
  • Blijf oefenen. Als u na het volgen van een cursus beter heeft leren lezen, is het belangrijk om ook daarna veel te blijven oefenen. Het klinkt nu misschien nog gek, maar wanneer u wat beter kunt lezen, kunt u misschien proberen om eens een heel boek te lezen. Gewoon in uw eigen tempo natuurlijk. Neem bijvoorbeeld een abonnement op de bibliotheek. Hier vindt u boeken over allerlei onderwerpen die u misschien interessant vindt. Ook als u moeite heeft met het gebruik van digitale apparaten, kunt u bij de bibliotheek terecht. Veel bibliotheken geven namelijk cursussen over het gebruik van computers en smartphones.

Het is erg vervelend om moeite te hebben met lezen. Maar er zijn dus ook verschillende dingen die u eraan kunt doen. Probeer eens een van onze tips en ga aan de slag.